Ta vare på kjæledyr i ferien!

Et kjæledyr er ikke for alle. Mange tror det å ta et dyr inn i familien er enkelt og at det ikke krever for mye, men sannheten er at dyr er mye arbeid. Uansett dyr man tar til seg, om det er hund, katt eller reptiler, krever de stell og omsorg. Det er ingen dyr som til daglig har sitt hjem hos mennesker som klarer seg helt alene. Akkurat som mennesker selv blir dyrene vant med å ha mennesker rundt seg og de stoler på at du skal ta vare på dem. Dessverre er det mange eiere som ikke er oppmerksom på hvor mye arbeid et dyr er. Det som virket som en glimrende ide på julaften, viser seg plutselig å bli en byrde når hverdagen kommer og spesielt ferietiden er en vanskelig tid for mange dyr i Norge.

Setter sol og varme før dyret

Dessverre er det slik at vi hvert eneste år hører historier om kjæledyr som blir avlivet, eller forlatt fastbundet i skogen. Hvorfor? Jo, fordi eierne skal på ferie! Den søte lille kattungen eller valpen som begynner å bli stor, viser seg plutselig som et anker man ikke bare kan kaste over bord. Nordmenn er glade i å reise og da spesielt til varmere strøk, og det er vel og bra, men man kan ikke glemme sitt hjemlige ansvar bare fordi man føler at man fortjener litt sol og en paraplydrink med fine farger. Det at et menneske kan få seg til å avlive et dyr eller forlate det for å dø, bare fordi man skal på ferie, er ikke bare forkastelig, det er direkte kvalmende. Hva sier det om oss som mennesker? Vi vet alle at vi lever i et kjøp og kast samfunn, men vi snakker ikke her om en gammel sofa. Vi snakker om et dyr som stoler på og er totalt avhengig av sin eier. Når man tar til seg et dyr, tar man på seg et stort ansvar. Dessverre finnes det mange mennesker blant oss som ikke er klare for oppgaven og ansvaret. Tall fra ulike dyreorganisasjoner i Norge viser at opp til 4000 dyr årlig blir dumpet av sine eiere og det er sommeren som er den verste tiden.

Straffbart

Som eier av et dyr er man pliktig under norsk lov til å påse at dyret gis et verdig liv og mottar det stell og omsorg det måtte kreve. Velger man å dumpe et dyr eller avlive det selv, risikerer man bøter og i verste fall fengselsstraff.

Hva er løsningen?

Denne bruk og kast mentaliteten vi har i samfunnet i dag har altså gått så langt at vi nå “kaster” 4000 dyr hvert år. 4000 friske, flotte dyr som ikke har gjort noe som helst feil. Deres eneste feil var å se søt ut foran feil person. Trolig er eneste løsning på dette problemet at vi i Norge gjør som i Sverige, Danmark og Storbritannia. Vi må kreve at alle katter og hunder microchippes, slik at man kan finne frem til eieren som har forlatt dyret eller tatt livet av det på ulovlig måte. På den måten kan man forfølge vedkommende og sørge for at sydenturen blir langt dyrere enn forventet.

Dyrepensjonat og lokalsamfunn

Om du vurderer å skaffe deg et kjæledyr kan vi bare håpe at du tenker deg godt om. Det er mye arbeid, det er ikke til å stikke under en stol. Man kan ikke bare slippe alt og stikke på en langweekend til Barcelona med venner. Så før du ønsker et dyr velkommen inn i livet ditt, sjekk at du har gode dyrepensjonater i området og forsikre deg om at du har råd til kostnadene. Enten det eller tenk gjennom om du har venner eller familie rundt deg som kan hjelpe når du må reise bort.