Gode tips til nye dyreeiere

Kjæledyr byr på mye glede og velger man riktig kjæledyr kan det tilføre livet ditt enormt mye. Dyr er godt selskap, og spesielt hunder og katter kan bringe en trygghet inn i huset, da de ofte er gode vaktdyr. Spesielt hunder er meget opptatt av å varsle sine eiere om de føler noe er på fære. Det er mange ting man må tenke over før man skaffer seg et kjæledyr, uansett dyr innebærer det arbeid og ansvar. Hvor mye tid har du i hverdagen?

Hvilket dyr bør man velge?

I Norge er det katt og hund som utgjør størstedelen av kjæledyrbestanden. Begge dyrene er meget kjælne og setter pris på menneskelig kontakt, hunden mer så enn katten, men også en katt setter stor pris på litt ekstra oppmerksomhet og kos. Minuset med begge dyrene er at de krever mye, da spesielt hunden. En katt kan til dels klare seg relativt godt alene i mange timer, faktisk opp til flere dager om den har tilgang på mat og friskt vann. En hund derimot, er langt mer avhengig av sin eier. Dette er noe man må tenke nøye over før man går til anskaffelse av et dyr. Hvor mye tid har du i hverdagen? En hund kan lett klare seg hjemme alene i mange timer, dog det kan være lurt å sette dem i bur så man ikke får for store overraskelser når man kommer hjem etter en lang arbeidsdag. Hunder kjeder seg fort og om det ikke er mennesker i nærheten som kan lufte dem og gi dem oppmerksomhet, kan fantasien fort ta overhånd. Ikke glem det at en hund har ikke vondt av å oppholde seg i et bur mens du som eier er ute eller på jobb. Man må dog påse at hunden har fått luftet seg godt og løpt fra seg litt først. En sliten hund kan lett sove både åtte og ti timer. Vis dog hunden litt respekt og kjøp dem et bur som er litt for stort, for på den måten kan hunden strekke seg godt ut og det er plass nok til en vannskål. Når man så kommer hjem fra en lang arbeidsdag blir spørsmålet; har du overskudd til å ta vare på hunden? Husk at hunden har ikke vært på jobb hele dagen, så den er klar for både tur og lek.

Om du føler en hund blir litt for mye arbeid, kan en katt være et godt kjæledyr å starte med. En katt krever fortsatt mye, men den klarer seg også langt bedre på egenhånd. En katt trenger stort sett bare tilgang på frisk vann og et kattetoalett. Katter har også den fordelen at de klarer seg bedre ute i det fri alene enn en hund ofte gjør. Sjekk muligheten for å installere en katteluke i inngangsdøren så kan dyret selv komme og gå som den vil. Denne type dører kan også sperres slik at katten bare kan gå ut, men ikke komme seg inn.

Hva med ferien?

Et av de viktigste punktene som mange dyreeiere dessverre glemmer når de kjøper kjæledyr, er hva gjør man i ferien? Hverken en katt eller hund kan overlates til seg selv i mange dager, eller uker. Så før man skaffer seg et dyr må man passe på at man har gode dyrepensjonater i nærheten, eller venner og bekjente som kan stille opp. Vær oppmerksom på at et opphold på et pensjonat er ikke billig, verken for hund eller katt. Så er du glad i å reise, eller reiser mye i jobben, er dette en ekstra utgift som kan bli tung å bære.

Uansett hvilket dyr du bestemmer deg for; tenk godt gjennom hvordan dyret vil prege hverdagen din. Har du råd og viktigst av alt, har du tid?